Programma's

3. Economie

Algemeen

Algemeen

Omschrijving

Dit programma gaat over economische ontwikkeling, werklocaties, regelingen voor ondernemers en promotie van de gemeente.

Wat willen we?

Economische ontwikkeling is een essentieel onderdeel van de brede welvaart. We willen ‘Onderneem het in Zevenaar!’ op de kaart zetten. Dit doen we om economisch groeien, vernieuwen en ondernemen in Zevenaar aantrekkelijker te maken. Daarvoor bieden we ruimte voor ondernemerschap op toekomstbestendige bedrijventerreinen, in een bruisend stadscentrum en in levendige dorpscentra. Ons buitengebied is aantrekkelijk en combineert agrarische en vrijetijdseconomie op duurzame wijze. We zorgen voor het juiste aanbod van kavels op nieuwe bedrijventerreinen en verbetering van de kwaliteit van bestaande. Dat laatste kan als ondernemers zich per bedrijventerrein weten te organiseren rond het thema van ‘toekomstbestendige bedrijventerreinen’.

Ontwikkelingen

Visie op werklocaties
Bedrijventerreinen zijn in onze gemeente de belangrijkste werklocaties. Gezien een aantal belangrijke ontwikkelingen (zoals net congestie, project Via15, transformatie van bedrijventerreinen naar wonen, circulaire economie) die een grote impact hebben, willen we een visie maken op de positionering van onze werklocaties. In deze kadernota vragen wij u hiervoor nog geen financiële middelen te reserveren. Wij starten hier pas na 2025 mee.

Horecabeleid
Het economisch belang van de horecasector voor onze gemeente is groot. Horeca is een factor van betekenis voor de aantrekkelijkheid van onze kernen. Ook is onze horeca een belangrijke smaakmaker voor een aantrekkelijk centrum en toeristisch klimaat. Er is in de gemeente Zevenaar behoefte aan evenwicht in het aanbod van een levendige, diverse en gastvrije horeca omgeving voor gasten. Hiermee ook aan het handhaven van de veiligheid, wettelijke voorschriften en de algemene orde in en rond de horecagelegenheden. Zeker nu de kernwinkelgebieden te maken hebben met een afnemend aantal (retail) verkooppunten, is er kans voor (meer) horeca. Beleid en regie op welke soort horeca en de locaties is aan te bevelen.

Detailhandelsvisie
Vooruitlopend op de actualisatie van de Centrumvisie is er een behoefte aan een visie op detailhandel in de gemeente Zevenaar. We willen graag weten hoe wij als gemeente kunnen inspelen op diverse ontwikkelingen die op ons afkomen om het centrum en de overige kernen vitaal te houden. Daarnaast, met de concept Omgevingsvisie gemeente Zevenaar als basis, zijn we ook bezig met het toekomstbestendige maken van Tatelaar en Hengelder, waar we de perifere detailhandel willen clusteren . We hebben de ambitie om het Fashion Outletcenter op de Spoorallee te ontwikkelen. Ook leeft de vraag of en waar detailhandel in de dorpen bijdraagt aan leefbare kernen.

Centrumvisie
De huidige centrumvisie kent een looptijd van 2015-2025. In 2026 evalueren we deze Centrumvisie en stellen we nieuw beleid op (samen met ondernemers, vastgoedeigenaren en andere belangrijke partners) om te blijven inzetten op een toekomstbestendig centrum Zevenaar. Thema’s als samenwerking, profilering, voorzieningenniveau, inrichting en parkeren komen hierbij aan de orde. De Omgevingsvisie, het horeca en detailhandelsbeleid zijn hierbij belangrijke bouwstenen.  

Dag van de Ondernemer
Vanaf 2022 organiseren we een ondernemersontbijt op de dag van de ondernemer in november. Gezien het succes blijkt dit duidelijk te voorzien in een behoefte, bij met name het brede MKB. De wens is er om de dag van de ondernemer structureel te kunnen organiseren, waarbij ook onze ondernemersverenigingen in belangrijke mate bijdragen.

Beleidskaders

Lasten, baten en saldo

bedragen x € 1.000

9.841.631

1,0 %

9.184.179

1,0 %

Deze pagina is gebouwd op 05/27/2024 08:27:49 met de export van 05/27/2024 08:20:39